[...] Kwas masłowy - również nasycony pełni ważną rolę w funkcjonowaniu m.in. układu pokarmowego, często wykorzystywany w suplementacji. W diecie jest miejsce i na kokosowy, i na smalec, i na oleje roślinne (które mimo wszystko w zrównoważonej diecie powinny być w przewadze). Traktowanie z automatu, jak w tym przypadku jakiegoś np. źródła tłuszczu [...]
Prawie wszystko będzie lepsze niż olej słonecznikowy. Może oprócz oleju lnianego. Do smażenia bardzo dobrze nadają się takie produkty jak: 1. Olej kokosowy. 2. Masło klarowane. 3. Smalec. 4. Bezkaloryczne oleje do smażenia w aerozolu. Polecam poczytać więcej na temat smażenia i zalecanych tłuszczów w tym procesie. [...]
[...] mam wyuczony i bardzo szybko bym sobie wszystko przygotował z gainerem wyjdzie jakieś 5200kcal poniżej JPG aaa i czasem zamienie kurczaka na indyka czy wołowine :) a smalec na olej kokosowy tak żeby to było jakoś urozmaicone choć troszke /SFD/2017/1/16/01fc1340cd7845d8b0160976dc1b93d5.jpg Zmieniony przez - fritzzc w dniu 2017-01-16 [...]
najlepsze oleje do smazenia to rafinowana oliwa z oliwek, rafinowany olej rzepakowy, olej z awokado i olej kokosowy. unikalbym smazenia na masle, masle klarowanym oraz smalcu. Zmieniony przez - czellista w dniu 2018-08-30 17:35:22 Smalec i masło klarowane dlaczego wyeliminowałes ?@) Zmieniony przez - flex1976 w dniu 2018-08-30 20:37:15
[...] i najbezpieczniej będzie ograniczyć maksymalnie smażenie, pójść w inne sposoby obróbki, jeśli już smażyć to na którymś z w.w. źródeł, a jeśli sporadycznie wówczas pojawi się smalec, czy masełko to żadna tragedia też się nie stanie :-) Ashakiel, doppler/na poziomie biochemicznym homocysteina oraz lipidogram są użytecznymi wskaźnikami.
Olej kokosowy do smażenia będzie lepszym rozwiązaniem. Można go zamieniać na smalec i masło klarowane. Orzechy laskowe jak najbardziej mogą stanowić źródło tłuszczów w diecie. Nie można jednak bazować na trzech źródłach. Dieta ma być urozmaicona. Wybór masz ogromny i sporo z nich tanich.
[...] z oliwek jeżeli nie będziesz bardzo długo smażył to jak najbardziej się nada. Ja osobiście preferuję bardziej obróbkę na suchej patelni a oliwę dodawać dopiero na koniec jako dodatek po prostu tłuszczu plus smakowy, natomiast do długiej obróbki zaleca się smalec i olej kokosowy rafinowany Zmieniony przez - DJ_DoDo w dniu 2023-05-28 20:14:38
[...] różni się dieta na masie od diety na redukcji?? przeciez to taka sama dieta tylko rózni sie ilością. Na redukcji jemy czysto nie dlatego że te "czyste" jedznie pomaga spalać smalec, tylko po prostu mamy obniżoną ilość kcal, mamy ich niedobór. W okresie niedoboru z racji ograniczonej ilość dostarczanej żywności, dbamy zeby była jak najbardziej [...]
Tetiszeri - dusiłam na nim. Po powrocie obiecuję, że w mej lodówce zagości smalec gęsi oraz olej kokosowy. Poza tym mam dojście do cukiniowych potworów od pół metra. Zapraszam :)
[...] ale i tak polecialo ~5cm wiec jestem mega zadodolony do smazenia ostatnio kupilem olej kokosowy nie extra virgin ale moze i lepiej czuc jak smalec bez zapachu kokosa extra virgin podobno juz jedzie kokosem sporo idzie keczupu mi nie uzywam sosow - rzadko - choc tez wpadaja jak mam spagetti to wiadomo ze musi byc [...]
[...] na następne 10 dni to: białko: ~2,2g / kg węgle: ~30g tłuszcze: reszta Kalorie około 2400. Głownie będę się opierał na tłustych miesach (schab, karkówka, łopatka), jajka, orzechy, oliwa, do smażenia smalec bądź olej kokosowy. Pierwszy Carb Nite wypadnie na przyszły weekend, a dalej zobaczymy. Zmieniony przez - muzzy17 w dniu 2016-04-13 17:29:28
Hej ;-) Białko na pewno do obniżenia 130g możesz wrzucić, około 75g tłuszczy, a reszta węglowodany. Masło roślinne wymień na smalec / masło klarowane/ olej kokosowy / lub masło min 80%, chleby ze śliwkami raczej bym wywaliła, a wrzuciła albo żytni na zakwasie chlebek, albo jednak częsciej te kasze, ziemniaki, ryże. Wiórki kokosowe - częsciej [...]
[...] potrzebuje codziennie siedmiu łyżek tłuszczu. Mogą to być: margaryna(nie polecam ze wzg na zawartość izomerów trans- qazar czekamy na art:)), oliwa, olej, masło, a nawet smalec. Jest jednak jedno "ale": z tłuszczem musisz się właściwie obchodzić, inaczej może ci zaszkodzić! MASŁO 100 g = 660 kcal 100 g dostarcza 75 g tłuszczy, w tym: 44 g [...]
[...] chorób układu krążenia Nie ma żadnych rzetelnych badań, które to potwierdzają. Są to również fakty medialne, bo tak się przyjęło mówić. Prawda jest jednak taka, że masło, smalec, olej kokosowy są jak najbardziej dla dzieci, dla osób z nadwagą, osób starszych, z podwyższonych cholesterolem, etc. To nadmiar węglowodanów, rafinowanych produktów, [...]
[...] low-carb, czyli diecie niskowęglowodanowej jest sporo na ten temat. A wracając do tematu to do smażenia najlepsze są te tłuszcze, które są najmniej reaktywne, czyli smalec, słonina, łój, olej kokosowy, etc. Wiecie, że w oleju kokosowym jest 90% tłuszczy nasyconych? Większość z nich to kwas laurynowy, który to m.in. wzmacnia układ [...]
[...] a chociażby taka oliwa z oliwek czy rzepak lepiej stosować na zimno Rzepakowego lepiej w ogóle nie stosować, oliwa jest również dobra do smażenia ale do krótkiego i do mniejszych temp. Na zimno to tylko lniany bo nie powinno się go podgrzewać a smalec z tego co czytałałem to taki odpowiednik oliwy z oliwek jeśli chodzi o profil lipidowy